David Bowie – Blackstar

ISO

David Bowie - BlackstarIk ben opgegroeid met David Bowie. ‘Völlig losgelöst’ door dat speciale “Space Oddity”, gek op het geram in “The Jean Genie” en de in mijn vaste (jaren ’70)-discotheek zeer bijzonder klinkende “Fame” en “Golden Years”. De Duitse versie van “Heroes” uit de film Christiane F maakte op mij nog de meeste indruk. We schrijven inmiddels 35 jaar later en dan is er Blackstar. Van enige gezapigheid van een op leeftijd zijnde artiest is bij Bowie (vrijdag 8 januari 69 jaar geworden!) geen sprake. Blackstar start jazzy met het titelnummer dat bijna tien minuten beslaat. Halverwege neemt Bowie als zanger het heft stevig in handen waarbij het ‘on the day of execution’ alsmaar spannender en onheilspellender wordt. Mijn favoriete nummer op Blackstar is “Lazarus”. Dramatisch en meeslepend. Prachtig blaas- en gitaarwerk. Kippenvel! Drie andere songs, “Tis A Pity She Was A Whore”, “Sue” en “Girl loves Me” zijn minder easy en (ver)dienen vaker beluisterd te worden. Lekker in het gehoor liggen de slotnummers “Dollar Days” en “I Can’t Give Everything Away”, waarmee je heerlijk weg kunt zwijmelen. En een fijn gevoel overhoudt aan vijftig jaar Bowie. Verwacht geen makkelijk commercieel succes à la “Let’s Dance”, maar een boeiend hoorspel van bijna drie kwartier. De artiest, die de komende maanden in het Groninger Museum (een must voor fans!) ook nog een bijzondere tentoonstelling heeft over zijn artistieke invloeden getiteld ‘David Bowie is’, staat weer helemaal in het middelpunt van de belangstelling. Hij heeft een bijzonder album afgeleverd. Een aanrader!

File: David Bowie – Blackstar
File Under: David Bowie is (nog altijd goed)
File Gastschrijver: Eric

Week 1, 2016

Vonx
Mister & Mississippi – We Only Part To Meet Again
Prikkie
Motörhead – Another Perfect Day
Dubbelmono
Motörhead – Ace of Spades
Janineka
Silver Torches – Heatherfield
Ewie
Video – The Entertainers
Gr.R.
The Icarus Line – All Things Under Heaven
André
Tina Dico – Live In The Red (dvd)
Theo
Inge van den Kroonenberg – To See A Mommoth Walk
tBeest
All Them Witches – Dying Surfer Meets His Maker
Storm
Motörhead – No Sleep ‘Til Hammersmith (Expanded Edition)
Ludo
Tom Russell – The Rose of Roscrae
Geweldige ontdekking uit het jaaroverzicht van het ter ziele gegane Mousique. Folkveteraan Russell is een klasbak van een verhalenverteller. En niet alleen in het vertrouwde folk-stramien. Hij verkent ook nieuwe wegen. Zo was Hotwalker een heuse audio-documentaire, waarin feit en fictie ingenieus door elkaar liepen. The Rose of Roscrae is de overtreffende trap daarvan. Een heuse folk-opera. 52 nummers lang. Een geschiedenis van Amerika, met indianen, Ieren, Vlaanderen en ‘other places I can’t pronounce.’ Er wordt volop gebabbeld, gedanst en geknokt. ‘My motto is: capture, convert them or kill ’em.’ En bij de ‘aria’s’ kunnen de zakdoeken tevoorschijn gehaald worden. De titeltrack alleen al!
Stonehead
Lorn – Vessels


Esseks – Bad Cartoons

Gravitas

Esseks - Bad CartoonsEen van mijn voornemens voor 2016 zou moeten zijn om wat meer naar Soundcloud te luisteren. In de aanbevelingen bij DJ Shadow’s nieuwste single kwam ik een track van Esseks tegen (“Bowzer”) die weer verwees naar het in december verschenen, gratis te downloaden album van Esseks. Sam Eckstein woont niet in Essex maar in Brooklyn en zijn hiphopachtige elektronica vol vinylkrasjes is lekker edgy dansvloermateriaal.

File: Esseks – Bad Cartoons
File Under: Laten we 2016 maar lekker weird beginnen.
File Audio: [Bandcamp]

De Grote File Under Jaarlijst 2015

Alabama Shakes - Sound & Color1. Alabama Shakes – Sound & Colour
2. Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
3. Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase
4. Chelsea Wolfe – Abyss
5. Björk – Vulnicura
6. Ought – Sun Coming Down
7. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell
8. Faith No More – Sol Invictus
9. Father John Misty – I Love You, Honebear
10. Marina & The Diamonds – Froot
10. New Order – Music Complete
Het jaar zit erop. Of 2015 een muzikaal sterk jaar was moet iedereen maar voor zich uitmaken. Ook wij kwamen tot een eindlijst dankzij twintig medewerkers van File Under. Er waren in de totaallijst twee uitschieters met Alabama Shakes en Courtney Barnett. De eerste kreeg de meeste punten, maar de tweede werd meer genoemd. De nummer drie en vier zijn qua keuze verrassender met Steven Wilson en Chelsea Wolfe. Verder mag je de lijst zelf op waarde beoordelen. Als je de verborgen parels wilt ontdekken dan moet je zeker de individuele lijstjes bekijken (en beluisteren). Hier staan ongetwijfeld nog wat onbekendere albums tussen die ook (of misschien wel meer) de moeite waard zijn. De individuele lijst die dit jaar het meest aansloot bij de eindlijst was die van Ewie met vier noteringen, op de voet gevolgd door Storm en tBeest met drie noteringen. Voor ons zit het er in ieder geval op. Wij wensen jullie allemaal een gezond en gelukkig 2016 toe en hopelijk levert dit ook weer veel mooie albums, concerten, videoclips, etc. op. Tot volgend jaar!
De File Under-medewerkers.

Disclosure – Caracal

Island / Universal

Disclosure - CaracalUitgebracht op 25 september, nauwelijks een maand later hoorde je er al he-le-maal niemand meer over en rond Sinterklaas was-ie overal al in de midprice. De conclusie: het tweede album van Disclosure is echt genadeloos hard geflopt, ondanks belachelijk veel aandacht ervoor. Het album werd zelfs nog genomineerd voor een Grammy, en de grote vraag is waarom.
3FM-singles als “Omen” en “Holding on” waren gewoon niet spannend en het enige bijzondere aan “Magnets” was dat Lorde zich ook eraan vergaloppeerde (wanneer verschijnt die tweede plaat van haar nou eens?) “Jaded” vond ik nog wel aardig trouwens. Maar laten we wel wezen, als een van de velen omschreef nrc next Disclosure nog in hun Lowlands 2014-festivalkrant als “de redding van de Britse dance”. Pijnlijk, niet? We citeren postuum verder: “Disclosure zorgt ervoor dat ook meisjes weer durven te dansen in de clubs”. Dat vond ik toen al wereldvreemd. En dan de kop: “Een beetje artiest laat zich door Disclosure remixen” (die uitspraak was vooral gebaseerd op deze Jessie Ware-remix.) Het probleem is vooral dat Disclosure té succesvol was; de afgelopen twee jaar is hun UK twostep revival-sound door talloze artiesten gekopieerd en verbeterd (Duke Dumont, Flume, Perez, Kaytranada, Kane West). Laten we hopen dat Disclosure zijn rustperiode gebruikt om in 2017 weer met iets origineels op de proppen te komen.

File: Disclosure – Caracal
File Under: Afgeserveerd
File Video: [Jaded]

Radiohead – Spectre

Door: Stonehead.

Hier staat-ie, de titelsong die Radiohead in gedachten blijkt te hebben gehad voor de 24e James Bond-film Spectre. De producers vonden hem niet goed genoeg en gingen in zee met Sam Smith, ook in het bezit van een ijle mannenstem.
Ik heb meteen op 25 december, toen Radiohead onverwacht dit gratis kerstgeschenk publiceerde, het nummer al een paar keer zitten beluisteren. Allereerst is het natuurlijk een mooi liedje. Voor Radioheads doen is het ook duidelijk een Bondsong: het is kort (3:20), heeft veel galm en dreigende strijkers, vage maar toch passende teksten, en een simpele structuur (couplet-tekstloos refrein-couplet-tekstloos refrein). Voor een Bondsong is het nummer daarentegen redelijk avantgarde: het is té kort (Sam Smith en Adele zongen beide ruim 4:40), er zitten hoegenaamd geen drums in, Yorke zingt telkens ongeveer op dezelfde hoogte maar er is geen refrein om bij wijze van spreke mee te zingen, het normale Bondthema past er niet goed als combinatie in (Adele en Sam Smith doen dit beide wel) en het plotse slot zuigt gewoon. Je verwacht immers dat een Bondsong toewerkt naar een uitsmijter waarna de film weer rustig kan beginnen. Vooral dat einde is raar. Je vraagt je af hoe dit soort nummers tot stand komen, zou het een soort demo zijn waarna zowel band als soundtrackteam normaliter nog verder zouden zijn gaan denken? Een film is immers een enorme teaminspanning. Radiohead-gitarist Jonny Greenwood heeft inmiddels al zes hele filmsoundtracks geproduceerd. Zo iemand laat zich toch niet bedanken voor een Bondtheme?
Van “Supremacy”, de geflopte Bondsong van Muse in 2012, bestaat intussen een Youtube-versie waarbij de muziek onder de filmintro is gemonteerd. Dat lokt reacties uit als “doesn’t really fit”. Hetzelfde is inmiddels al gereconstrueerd met dit Radiohead-nummer en gelekte filmbeelden van Spectre. Het begint nog mooi met de tekst a spectre of my mortal soul onder de filmtitel, maar al gauw krijg je het idee dat de dansende vrouwen, pistolen omringd door octopustentakels, exploderende spiegelscherven, kogelwolken en ogen gewoon niet zo passen bij het introverte refrein van Radiohead. Sam Smith durft vol uit te halen en gaat voor het grote gebaar, zoals Radiohead ten tijde van The Bends en OK Computer óók nog deed. Misschien was Radiohead gewoon te bang om dezelfde Muse-blunder te begaan, net zoals ze eigenlijk al vijftien jaar stug weigeren om nog ‘simpele’ hard-zacht-rockmuziek te maken en daarmee ‘zichzelf te herhalen’. Wat trouwens onzin is, want veel oude OK Computer-songs spelen ze ook nog gewoon live, en sommige oude songs laat de band rustig 10 jaar liggen om ze dan vervolgens toch op te nemen en uit te brengen (bijv. “Nude”). Radiohead lijkt (net als Jónsi) al heel lang bevangen door de angst om de volgende Coldplay te worden. Telkens komen er platen uit die live zóveel beter blijken te zijn dan in de studio, dat je het idee krijgt dat ze überhaupt geen hits meer durven te schrijven. “Spectre” is daar het zoveelste bewijs van.
Ooit coverde Radiohead Carly Simon’s “Nobody Does It Better”, het Bond-thema van The Spy Who Loved Me uit 1977. Qua melodie is dat net zo uitbundig als “Writing on the Wall”. Covers spelen werkte voor Radiohead destijds inspirerend. Hopelijk levert “Spectre” dat nog wel op, inspiratie. Ik hoop dat de band voor hun nieuwe album in 2016 een paar echte verrassingen in petto heeft, en het anders nog een tweede keer durft te proberen.

File Under: De producers hadden gelijk. Helaas.

C Duncan – Architect

C Duncan - ArchitectHet is elk jaar weer hetzelfde liedje. Zo halverwege december, wanneer de muzikale balans is opgemaakt en na veel wikken en wegen het jaarlijstje is gemaakt, zijn er altijd albums die al veel eerder verschenen zijn maar op de een of andere manier aan je aandacht ontsnapt zijn. Architect van de 25-jarige Schot C Duncan is zo’n album. Het verscheen al in de zomer maar ik hoor het nu pas. De albumtitel dekt de lading volledig. Duncan speelde alle instrumenten en zong alle zangpartijen zelf in en knutselde daarmee op zijn slaapkamer dit bijzondere album in elkaar. De hoes, een stukje plattegrond van Glasgow, schilderde hij ook zelf. Dromerige folkpop is het etiket wat je op deze huisvlijt zou kunnen plakken. Duncan is in staat om op zijn debuutalbum de meerstemmige melodieën van Fleet Foxes, de mysterie van Bon Iver en de fluisterzachte dromerigheid van Sufjan Stevens tot een geheel eigen stijl te smeden. Laag voor laag bouwt hij muziek en zang op tot mooie, intieme en dromerige liedjes. Dat hij de zoon is van twee klassiek geschoolde muzikanten is te horen, evenals dat zijn ouders hem altijd hebben aangemoedigd om in (kerk)koren te zingen. De songs ademen door de koortjes, die hij dus in zijn eentje vormt, vaak een sacrale sfeer. Soms gaan ze voor mijn gevoel nét iets te veel over the top maar daar staan genoeg goede songs tegenover zoals “Say”, “Architect”, “By” en “I’ll Be Gone By Winter”. Die laatste kun je moeiteloos aan je kerstplaylist toevoegen. Architect is een knap staaltje kunnen van deze doe-het-zelver. In mijn jaarlijst was het net niet gekomen, te veel concurrentie, maar het is wel een van de meest bijzondere en origineelste albums die ik dit jaar hoorde.

File: C Duncan – Architect
File Under: Mooie constructie
File Video: [Say]
File Facebook: [C Duncan op Facebook]
File Twitter: [Tweets van C Duncan]

Week 52, 2015

Storm
Anna von Hausswolff – The Miraculous
Ludo
VA ‎- Avantgardism – Drum ‘N’ Bass
Vonx
Whatever Happened to Christmas? Compiled by Ricky Koole & Leo Blokhuis
Janineka
C Duncan – Architect
Gr.R.
Silversun Pickups – Better Nature
André
Emma Louise – Underflow (single)
tBeest
Shining – International Blackjazz Society
DubbelMono
Sufjan Stevens – Carrie & Lowell