Keep of Kalessin – Kolossus

Indie / Bertus

Keep of Kalessin - KolossusEen dik half jaar geleden heb ik ze gezien en gehoord, dit Keep of Kalessin. Ze stonden geprogrammeerd samen met Enslaved en Shining; deze laatste band was mijn voornaamste doel, de andere twee kreeg ik erbij. Had van mij niet gehoeven. Shining, hoewel maar 25 minuten, was fenomenaal en overweldigend met hun mix van metal, jazz, avantgarde en prog. Toen had ik naar huis moeten gaan, maar ik vond 100 km rijden voor 25 minuten muziek kwantitatief gezien wat overdreven. Het werd uiteindelijk in totaal 45 minuten muziek, want na 20 minuten Keep of Kalessin ging ik graag naar huis. Posers waren het, wannabe blackmetallers die hun gestileerde evil imago erg hoog in het vaandel hadden staan. Veel eyeliner, glimmende pakjes. En dan ook nog erg eenvormige, zeer brave standaard blackmetal spelen. Laten we het op een onprettige eerste kennismaking houden, en hopen dat een eventuele tweede keer beter uitpakt. Maar helaas, Kolossus bevestigt grotendeels mijn indrukken van toen. De promo kwam gelukkig zonder bandfoto’s, maar dat maakte het maar marginaal minder erg. Keep of Kalessin maakt een zeer cleane, uiterst brave vorm van blackmetal. Goed gespeeld, strak ook, fijn melodieus. Richting Opeth, maar dan zonder groot compositorisch vermogen. Allemaal niet heel erg; wat veel erger is, is het totale gebrek aan spanning, aan avontuur, aan bruutheid, aan ruwheid, aan bloed, aan zwarte kunst, aan Satan himself. Toch essentieel bij black metal, dunkt mij. Nee, dit is niet de richting die black metal op moet; dan moet je toch bij Amerikaanse tegenhangers als Nachtmystium, Xasthur en vooral Leviathan zijn.

File: Keep of Kalessin – Kolossus
File Under: Geef mijn portie maar aan eenieder die van bloedeloze blackmetal houdt
File Audio: [MyFikkie]

4 thoughts on “Keep of Kalessin – Kolossus

 1. Legion

  Dit is echt een review van niets, schaam je
  Maar goed, hoe serieus kan je een zogenaamde metalfan noemen die niet eens blijft kijken tot de koningen van Enslaved zijn geweest.
  Voor een betere review verwijs ik uw graag door naar zwaremetalen.com

  Reply
 2. Prikkie

  Legion: je bedoelt “ga daar eens lezen, want daar was iemand het wel met me eens”? Maar goed, hoe serieus kan je een zogenaamde metalfan noemen die iemand al een nep-metalfan noemt als ‘ie één bepaald bandje een keer niet ziet…

  Reply
 3. Davitamon

  Gemis aan bloed, zwarte kunst en Satan himself? Poeh, ik wil de schrijver van dit stukje niet graag ontmoeten, waarschijnlijk heeft ie zwarte lippenstift en slaapt ie met zijn schatje in een 2-persoons zwart kistje…
  Hij vindt waarschijnlijk ook pas een band ‘true’ als ze 666 uitgaven uitbrengen en vervolgens collectief zelfmoord plegen…
  En schatje? Hoe was de band vandaag? Nou.. ik miste wat avontuur dus ik ben weggegaan…. ???!!!!

  Reply
 4. bas

  ha, zag de reacties pas net, toen ik even door het archief aan het bladeren was.
  legion: ik schaam me diep. o nee, toch niet. sorry daarvoor.
  davitamon: ik sliep inderdaad in een mooie kist, maar dat mocht niet meer van legion hierboven (ik was niet tr00 kvlt genoeg), dus die heb ik op marktplaats gezet. interesse?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.