Baroness – The Blue Record

Relapse / Rough Trade

Baroness - The Blue Record“En ik ben met Catootje naar de seksboetiek gegaan, ze mocht kopen wat ze wou, ze mocht kopen wat ze wou. En ze kocht een dikke barones, een dikke barones. Lik me tieten, Lik me tieten, zei de barones”. Aan deze tekst van Pietje Potent moest ik denken toen ik Blue Record van Baroness in mijn handen gedrukt kreeg. Pietje Potent? Ja, als twaalfjarige zat ik daar stiekem naar te luisteren als mijn ouders er niet waren. En dat was toen heel cool, toevallig, dus. Daar kon je gewoon over opscheppen bij je vriendjes. En nu schep ik op over Baroness. Over hoe sappig Blue Record wel niet is. Over de weldaad en de weelde van dit album. En die zit hem echt niet alleen in de prachtige wulpse dames op de cover. Die zit hem vooral in het adembenemende gitaarwerk. Steeds weer wordt melodie op melodie gestapeld. De in elkaar verstrengelde, dubbele gitaarpartijen lijken eindeloos door te lopen, waardoor je langzaam in extase wordt gebracht. Slechts sporadisch afgewisseld met wat schreeuwerige vocalen om je even wakker te schudden. Of een druipende en walmende solo voor wat extra sfeer. Het is heel jaren 70, het is sludgy, het is stoney, het is Southern rock en het is precies wat je nodig hebt als je met dit koude weer even met je rug tegen de hete verwarming bent gaan zitten om bij te komen. En dat hebben we allemaal wel verdiend met al die ellenlange files, spoorwegleed en busuitval. Glas whisky erbij en alles komt weer goed.

File: Baroness – Blue Record
File Under: Nu weet ik hoe diep het konijnenhol is.
File Audio: [MySpace]

7 thoughts on “Baroness – The Blue Record

 1. Ludo

  wat gegoogel leverde deze leuke blogpost op (zie link)
  lees vooral ook de comments
  Brand, brand, brand in het bordeel/ Rennen met je stijve pik/ Want de boel staat in de fik

  Reply
 2. Eric Roeske

  Brand in ‘t bordeel is toch echt ‘t bekendst van Pietje Potent en de Vrolijke Trekkers. Draaiden wij in de aula van de Ring van Putten, Spijkenisse. De rector (Laar) vond ‘t prachtige muziek, de teksten minder…….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.