Christopher Paul Stelling – Labor Against Waste

Anti

Christopher Paul Stelling - Labor Against WasteHet is dat ik in 2013 per abuis de cd False Cities van Christopher Paul Stelling in de brievenbus kreeg. Hij was eigenlijk toebedeeld aan File Under-collega Ewie om te recenseren maar was op mijn stapeltje terecht gekomen. Zonder deze vergissing zou ik waarschijnlijk nu nog niet weten wie Christopher Paul Stelling is. Aan de man zelf ligt het niet, hij is het prototype van de klassieke troubadour. Met zijn gitaar en prachtige liedjes reist hij de hele wereld rond en treedt op waar hij maar kan. False Cities werd mijn eerste kennismaking met zijn muziek en een van mijn favoriete albums van 2013. In juni van dit jaar verscheen Stellings derde cd Labor Against Waste. Hij is even blijven liggen, maar de muziek van Christopher Paul Stelling is te mooi om onbesproken te blijven. Op de vorige twee albums deed Stelling alles alleen, maar nu krijgt hij hulp van zangeres Julia Christgau, wier heldere en hoge stem prachtig kleurt bij Stellings gruizige stem, en worden daarnaast viool, cello hoorn en bugel gebruikt. Dat maakt de liedjes iets warmer. Ondanks dat is het sublieme akoestische gitaarspel van Stelling leidend. Wat kan die man virtuoos spelen en heerlijk rasperig zingen. Dat kan hij ingetogen (“Too Far North”, “Scarecrow”, “Dear Beast”) maar is vooral onweerstaanbaar als hij furieus tekeer gaat, zoals in het opzwepende “Horse” en de prachtige strijdliederen “Death Of Influence” en “Hard Work”. Stelling heeft wat te vertellen met zijn teksten, hij roept je op om niet mee te gaan met de waan van de dag maar stil te staan bij wat écht belangrijk is en daar ook zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. De tien liedjes op zijn derde album zijn een mix van folk, blues en gospel waarmee hij op de plaat al indruk maakt maar live volgens mij overrompelt. Hoog tijd om eens een concert van hem te bezoeken, daar is het helaas nog steeds niet van gekomen. Bij bij toeval leerde ik twee jaar geleden Christopher Paul Stelling kennen en ik vond en vind dat een verrijking. Ik hoop dat jij door wat voor reden dan ook dit stukje leest en dat je zo ook kennis mag maken met deze bijzondere artiest die een veel groter publiek verdient.

File: Christopher Paul Stelling – Labor Against Waste
File Under: Hardcore troubadour
File Video: [Hard Work]
File Facebook: [Christopher Paul Stelling op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Cristopher Paul Stelling]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.