Bernd Jonkmanns – Record Stores (boek)

Seltmann & Söhne/CB

Bernd Jonkmanns - Record Stores (boek)Het kan soms raar lopen. Begin jaren negentig gaf niemand nog een cent voor muziek op vinyl. De opkomst van de cd was op haar hoogtepunt en, zeker in Nederland, werden de lp-rekken door de middenstanders massaal bij het grof vuil gezet. Diezelfde middenstanders werden een decennium later geconfronteerd met de opkomst van eerst downloaden en later streamen van digitale muziekbestanden waardoor de cd-verkoop met rasse schreden afnam en een flink deel van die zaken moest haar deuren sluiten. Maar, twintig jaar nadat haar sterven was aangekondigd, maakte het vinyl een comeback. Hoewel er meer en meer te streamen is, is er, naast een groepje oudere die-hards, een hele generatie die geniet van het draaien van ouderwetse platen. Dit tot groot genoegen van die middenstanders die nog over waren en vaak niet weten hoe snel ze hun winkel weer kunnen vullen met platen. De Duitser Bernd Jonkmanns is, net als ik, iemand die deze ontwikkelingen met vreugde volgt. Zijn liefde voor platen maar vooral voor de winkels waar je die kunt scoren, leidde tot dit lijvige fotoboek getiteld Record Stores. Zo’n 160 platenzaken, inclusief personeel, klanten en voorraad, werden door zijn camera vastgelegd. Hij reisde daarvoor de hele wereld af en het resultaat is echt de moeite waard. De eerste gedachte na dit boek eens rustig te hebben doorgebladerd is om een half jaar vakantie te nemen en al die fijne platenzaken eens met een bezoekje te vereren. Gezien dat gereis en de onvermijdelijke aanschaffen in die winkels nogal in de papieren zal lopen hou ik het maar op dagdromen maar lekker blijft het. Met onze ‘eigen’ Concerto ook vereeuwigd een uitstekend boek voor de liefhebbers.

File: Bernd Jonkmanns – Record Stores
File Under: Shop til you drop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.